Projectmanagement Officer Vermogensbeheer (ingevuld)

De organisatie is in 2021 gestart met de transitie naar agile werken. Dit betekent dat de klassieke projectmatige aanpak waarbij er vaak één grote oplevering is, steeds meer over gaat in een incrementele ontwikkeling en oplevering. Dit vraagt om flexibiliteit van de support rol als PMO’er. Nog niet alle processen zijn volledig uitgewerkt. Dit betekent dat de informatiebehoefte van en over deze processen ook nog in ontwikkeling is. De beschikbare systemen zijn aan verandering onderhevig en als PMO’er moet je hier zowel vormgevend als toch ook uitvoerend in en mee zijn.

Heldere communicatie is cruciaal. Zo ook rondom het verder inregelen, verbeteren en versnellen van veranderingen binnen Vermogensbeheer. En als projectmanagement officer met change managementervaring zet jij deze kennis graag in om het change managementproces binnen Vermogensbeheer te versterken.

De rol
Jouw belangrijkste taken als projectmanagement officer zijn het professionaliseren en standaardiseren van en het besparen op projecten binnen Vermogensbeheer. Op dit moment vraagt het change managementproces binnen Vermogensbeheer om versterking. Versterking als het gaat om capaciteit, maar vooral om versterking ten aanzien van communicatie, het verder inregelen, verbeteren en versnellen van changes binnen Vermogensbeheer. Hierin is heldere en volledige communicatie cruciaal. En daar ga jij als PMO’er voor zorgen.

Jij houdt het niet bij rapporteren, want het gaat hier vooral om verbinding maken, communiceren en op een outgoing manier ons scherp te houden. Projectkaders zie jij dan ook niet als beperkend, maar juist als uitdagend en bevrijdend. Want kaders markeren voor jou de weg naar de finish. Mits ze zijn gebaseerd op feiten en inzichten vanuit eigen data.

Jouw KPI’s
•    Kwalitatief hoogwaardige projectadministratie, conform up-to-date insights
•    Managementinformatie is altijd beschikbaar, inclusief toelichting
•    Processen zijn optimaal ingericht; controles en reviews verlopen soepel
•    Stakeholders worden proactief geïnformeerd over kaders en projecten

De stakeholders zijn binnen VB aan het veranderen. Was dit voorheen primair conform het organogram, met een besluitvormende rol binnen het MT VB, nu zijn de business owners in de lead als het gaat om change. Business owners managen over de diverse ketens heen en zijn niet gebonden aan een afdeling.

Daarnaast is de positie van Finance nog steeds cruciaal, ook in de verantwoording naar de opdrachtgevers. Ook deze rol is in ontwikkeling.

Jouw profiel
Als PMO’er hoef je niet per se van ‘de projectmanagement-school’ te komen. Want met een achtergrond als communicatiemedewerker, kan je deze functie ook prima vervullen. Zolang jij maar analytisch sterk en samenwerkingsgericht bent en ownership toont. Verder zoeken wij iemand met:
•    Wo-werk- en -denkniveau en minimaal 4 jaar relevante werkervaring
•    Kennis van en ervaring met change management  waarbij deelname aan een agile transitie zeer gewenst is. Bij voorkeur in de financiële sector.
•    Ervaring hoe je tools als Office 365, social media en andere communicatie-tools optimaal kunt gebruiken
•    De drive om nieuwe projectmanagementinzichten op te doen én te benutten
•    Talent voor plannen, structuur aanbrengen en overzicht houden

Jouw werkomgeving
Jij faciliteert het hele change proces en verzorgt project portfoliomanagementrapportages, inclusief overtuigende toelichtingen. Dit doe je met en voor projectmanagers, lijnmanagers en diverse stakeholders. Je informeert en adviseert hen graag en vaak over de projectvoortgang. Van begin tot eind. En die voortgang rapporteer je ook aan de project portfoliomanager Vermogensbeheer. Samen beslissen jullie of de veranderingen en optimalisaties die jij adviseert, worden doorgevoerd.

Voor informatie: info@macrander – 06-33315227